Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/07/tutorial-memasang-iklan-nuffnang-dengan.html#ixzz1isBYJbNd http://www.nuffnang.com.my/help/find-ticket ).

Sabtu, 21 Februari 2015

Alam Pekerjaan! Aku Dah Besar.


Tengok tajuk. Baca betul betul. Alam Pekerjaan. Yay! Aku dah besar. Dan juga tua. Hukhuk! Tapi masih berperangai seperti budak hingusan. Masih lagi manja dan comel seperti kucing peliharaan.

Errr, hehe sekali sekali masuk bakul angkat sendiri syok juga ya. Oke kembali ke jalan benar. Dah lama aku tak update blog. Sangat lama. Berbulan. Maybe almost setahun. Aku buzy. Sangat.

Aku bukan lagi seorang pelajar yang boleh bangun lambat, sesuka hati pergi kelas lambat, ponteng kelas, tido dalam kelas. Ish kenapa semua perangai buruk ni. Ni ke budak u?


Iya! inilah budak u yang perlu menjadi contoh kepada semua tahu!  


Tarikh last praktikal, aku ingat lagi, 10 July 2015, dengan gembira kerana mendapat markah yang baik dari supervisor sebab aku baik, berdisiplin, rajin dan fatonah beserta rapat dengan supervisor itu. Hahah.. Lepas habis praktikal, aku kembali ke kedah menyiapkan segala report dan presentation. Dah lama tak present, aku jadi badut sarkas depan lecturer. Oh sedih!


Pada 18 August 2014. bermula la kehidupan baru aku. Iaitu kehidupan seorang gadis bekerjaya. Ceh! Tak usah diceritakan pengalaman pertama kerja itu kerana sungguh menyedihkan. Aku bermula dari kosong. 

Pada 9 November 2014, iaitu hari paling bahagia dan bersejarah bagi aku, iaitu majlis konvokesyen yg ke 27 diadakan di UUM,, kedah.
Aku dari selatan bertolak balik ke Kelantan dengan perasaan gembira dan bangga kerana telah habis praktikal dan sudah bekerjaya tanpa perlu menganggur lama lama. Terima kasih pada ex boss yang menawarkan pekerjaan kepada aku.


masa dalam dewan. Bosan dengar bebel atas pentas, jadi posing la ciked. Kenangan ni.






Tada! Nasib baik terjumpa dorang masa keluar dewaan.



Cinta dunia akhirat! Terima kasih mami kuh!Muah ciked..


Berbekalkan sedikit gaji yang tak banyak, boleh jugak aku ringankan beban bapak aku. Aku booking hotel murahan di Jitra dan aku bayar sendiri sewa jubah. Haha. Berlagak!

lepas 12 tengahari, akhirnya aku berjaya mendapatkan scroll kosong tanpa ijazah. Huh! Lakonan semata di pentas. Bersalaman dengan orang tua pakai jubah, lupa nama apa Datuk tu. Eh tak salam pun. Bukan muhrim!


Lepas turun pentas. aku berlari ke belakang dewan, pulangkan jubah yang serabai sebab besar dan ambil ijazah yang real punya ijazah. Yeah! Finally!

Lepas tu, aku terus bertolak balik ke selatan. Ceh tak sempat posing sakan dengan sahabat handai serta rakan seperjuangan sebab aku kena kerja.


Bila dah kerja ni, lain macam la dia punya tanggungjawab. Aku tak boleh ponteng atau tak hadir sesuka hati dah. Aku dah jadi seorang yang BERTANGGUNGJAWAB, RAJIN, GIGIH, DAN BERKOMITMEN TERHADAP KERJA KAUU! . hah capslock aku bagi. 

Ni la yang menakutkan aku. Sebab Aku bukanlah seorang yang serius dan bertanggungjawab suatu ketika dulu. Kerap juga aku kena marah kerana berlawak loyar buruk berkenaan benda penting. 

Aku sekarang cuma HR Assistant di sebuah resort. Ceh. Tapi takpe la, gua oke. yang tak oke sekarang ni, gua tengah ambik alih tugas orang lain selama dua bulan.


Gua dari dulu bagitau kan, gua benci matematik, gua tak suka kira kira. Allah tu maha mengetahui. Kerja aku sekarang 100% kira kira. Huuuaaaaargh! Sekaarang aku pemangku jawatan paymaster@payroll admin@pembuat gaji staff. Dem!

Alhamdulillah bulan pertama buat gaji, dapat thumbs up juga sebab takda kesalahan. fuh! Lega.


Tapi sekarang tengah gila sebab banyak pembaharuan dan aku yang kena buat pembaharuan tu. Hukhuk malang tak habis


Tapi , aku bagi semangat kat diri sendiri. Nana, kau boleh buat walapon kau bengap. Aku anggap ni semua pengalamaan dan cabaran aku dalam dunia pekerjaan.


Sekurang kurangnya kalau aku resign dan nak kerja tempat lain, aku tak payah risau sangat bila terlibat dalam payroll, sebab semua syarikat, company, tempat dan resort serta hotel memerlukan payroll. See! Nampak tak kelebihan payroll? Hahah berlagak lagi.


Sekarang aku kerja gila babi betul. Dari 9 pagi, kadang kadang balik pukul 9 malam, kadang kadang pukul 11 atau 12 malam. Dah serupa dengan bangla nepal dah. Time aku balik kadang kadang lagi lambat dari dorang. Giigih nya demi mengharumkan nama bos yang tersedia wangi.

eh dahla, panjang sangat dah ni, tadi kata buzy, tak cuti la apa la. Update blog boleh plak. Woha! Dah nak balik. Harini half day je sebenarnya, pukul 1 je, tapi stayback sebab ada banyak kerja nak kena buat. Dua bulan depan aku akan memegang kembali jawatan lama aku dengan gaji yang sama tidak berubah. hIHI


Bulan ni patut naik gaji boss! errr hahaha daaaa!



Tabik hormat! Haip!

Rabu, 26 Mac 2014

Basuh Baju.



Simple.  Tajuk kali ni memang simple. Tak payah pening kepala tajuk panjang2. Ops, sudah cukup aku membicarakan tentang tajuk. Ada apa dengan tajuk? Tak ada apa apa. Ia Cuma tajuk ,bukan isi. Eh. Dahla tuuuu..



Oke untuk tajuk kali ini terjadi disebabkan aku baru sahaja membasuh sebaldi baju pada waktu pagi. Aku mengorbankan tidur demi untuk membasuh. Kenapa ayat aku macam skema jep? Ibarat karangan bahasa melayu STPM dulu.



Oke berbalik pada tajuk asal. Aku baru saja membasuh baju sebaldi kerana semalam aku tidak sempat membasuh kerana terlalu lalai dengan dunia. Eh. Apa ni? Aku terlalu menyibukkan diri dengan assignment sehingga terlupa sudah 2 MALAM aku tidak melaksanakan kerja2 bibik ni. Lantaran itu, aku terpaksa bangun awal pagi untuk membasuh.



Sebenarnya kan aku ni pemalas sangat2 nak basuh baju. Tapi bila memikirkan siapa yang akan meneruskan kerja ini, aku harus merajinkan diri. Ya.merajinkan diri ye kawan2. Tapi pemalas2 aku pun, aku amat gemar melipat baju. Bagilah baju setinggi gunung jerai sekalipun, aku sanggup. Tapi baju sendiri jep la. Setakat ni xpernah lagi la setinggi gunung mahupun bukit. Oh ya, kalau kat rumah pun memang kerja aku la melipat baju.



Aku sangat malas membasuh. Tugas tersebut diserahkan sepenuhnya pada adik lelaki aku. Hahahaha… tapi kat sini aku sedar dan tahu adik aku tiada. Oleh itu aku membasuh baju pada setiap malam bermula jam 12 malam. Pelik kan? Kadang kadang takut sebab bilik membasuh tu takda letrik dari sem 4 sampai sekarang, aku dah sem 6. Abang2 mahupun kakak maintainence sudah tak mahu berusaha lagi membaiki lampu. Huh makan gaji buta ke apa?     



Lantak la. Janji kerja aku siap. Selepas basuh baju tu kan , ada satu rasa. Rasa gembira dan bahagia bila melihat baju2 yang kita jemur di jemuran bergerak2 ditiup angin. Aku rasa macam bahagia tengok baju tu seronok dijemuran. Hahahaha..kalau boleh aku nak jep dduk situ dan tengok baju tu sampai ke malam dan terus ke pagi. Tapi memang seperti orang gila la duduk bawah ampaian dengan panas terik tu. Jadi aku batalkan niat.



Bila baju tu dah kering, satu lagi rasa. Rasa menyampah sebab kau kena angkat baju tu. Dan aku jenis  malas angkat baju. Hahahah.. tapi aku rajinkan jugak kerana takut dibaham beruk. Kau tahu tudung hijau tahik itik kesayangan aku pernah hilang? Aku syak beruk la yang mencurinya. Cisss kau!



Sebab itu aku perlu angkat bajuku dengan segera dan jemur di bilik untuk keselamtan baju2 tu. Ada sebab kenapa aku suka basuh baju malam.  Sebab pertama, tenang. Ya. Tenang… takda orang, tak perlu berebut tempat membasuh, ampaian banyak kosong dan yang paling penting tiada beruk. Beruk2 tu suka usya dan mengorat aku kalau aku basuh baju waktu siang hari. 



Kau tahu tak beliau boleh duduk dengan gaya macho dekat atas pagar tu sampai meletakkan rumput kat tepi celah bibir seperti hero anime jepun. Kau ingat kau hensem?? Huh tidak! Kau tu macam beruk. Eh, lupa kau sememangnya beruk.



Jadi sebab tu aku basuh baju waktu malam. Lewat malam okay. Aku rasa entry kali ni membuat orang yng membaca menyampah. Alahhh baju je pun tu nak tulis.. puiii… okay.. sudah.. tak mahu baca sila pergi. Ceh bajet ya aku. Maklum saja baru lepas basuh baju.. hahah. Sekarang perlu mandi.. daaa

Dunia Baru

Tepat tarikh 10.2.2014, aku sampai di sini. tempat yang begitu asing buat aku. Tempat yang tak pernah aku jejak..


Bumi ini.. Kerana niat ingin mengembara mengenal tempat orang
sementara usia masih muda, aku dengan berani mengambil
risiko jauh dari sahabat yang lain.


pada mulanya susah jugak aku nak menyesuaikan 
diri di tempat baru. maklum saja tak biasa..


dengan rumah sewa duduk ramai2, kedai jauh, terseksa jugakla
zahir batin aku selama sebulan sebab nak
biasakan diri.


tapi lama2 aku jadi terbiasa dengan semua ni.
 tempat aku praktikal pulak memang kene speaking. oh ya lupa, aku ditempatkan di bahagian call center. dekat sini aku jadi operator. jadi sapa sapa yang call tu, akan dengar suara aku la yang pick the phone.




tugas aku ialah men'transfer'kan call dari luar atau dalam. Aku jugak akan ambil request dari guests dan inform pada housekeeping atau room service atau maintenance.


jadi jika dorang terlambat hantar atau repair something, yang akan kena tahan telinga kena maki adalah AKU.. aku pernah crying sebab ni tau. Sebab aku tak biasa. Aku rasa macam kerja ni susah sangat. Kita dah buat kerja kita tapi orang lain yang lambat, Kita yag kena. 


Sebelum terer(berlagak dah pro sekarng), aku memang hadapi macam2 dugaan la. Kena marah kena maki ngan bos, ngan guest dah jadi makanan aku. Tapi tu dulu. sekarang bos kemain baik ngan aku siap bagi aku tudung dari batam. Paling syok dia bagi aku nset sony sebab nset aku jahanammm.


biarpun nset tu lama, tapi masih elok lagi. Sony k610i.. hihi.. semua macam tak percaya bos aku baik ngan aku.. aku pon tak percaya..tapi betol la.


berbalik pada kerja aku. kerja ni mencabar sebenarnya dengan shift dan cuti tak sama macam orang lain.. Kadang aku stres.. cuti hari2 sekolah dan cuma satu hari jep. kadang2 taksempat kau nak golek2 riang atas katil. 


pastu masuk kerja pulak depend on shift. Kalau shift pagi kena masuk 6.30 pagi. Aku streess sebab takcukup tido. Pukul 5 dah kena bangun. Balik kerja pukul 2.30. Kalau shift petang pulak, dari 2.30 sampai 10.30 malam. 


Cuti hari orang tak cuti, jadi sepanjang aku kat sini memang aku tak dapat berjimba atau merayap la cerita dia. Ni la dunia baru yang aku alami. Dunia perhotelan sebenar. Penuh dengan dugaan dan tekanan. Huh. 


Aku kadang2 taknak kerja tapi taknak2 aku dah nak masuk 2 bulan aku datang kerja tanpa ponteng pun. Siap kena overtime lagi. Elaun dah la ciput kedekut betol. HuH. tU YANG TAK PUASHATI... kerja macam staf tetap jugak tapi gaji beza bagai langit dengan matahari. Ha kauu perumpamaan aku,. 


Kat sini normally kena speaking la. WEll bila sppeaking lidah pun terbelit. Aku main hentam jep broken english aku. Dah xsempat nak tengok oh my english dah. 


Kadang2 english aku macam power bila aku cakap ngan omputih., Kadang2 macam harem jadah. Hahaha aku pun tak paham ngan diri sendiri.


Tapi tak lama lagi maybe bulan depan aku akan transfer ke bahagian sumber manusia pulak. Aku nak try sesuatu yang jauh sikit dari bidang walaupun ada dalam skop study aku dulu.


Tapi sumpah aku cakap aku rindukan kehidupan pelajar aku kat kedah dulu. Kalau masa boleh putar balik, Aku nak bereda disana. Aku taknak hadap benda luar ni. Tapi ni la realiti hidup. Kena teruskan sama ada kau nak tau kau taknak. Tiada pilihan di tangan kau kerana benda ni wajib untuk kau graduate nanti. 


Hujung tahun ni aku konvo, In shaa allah kalau umur masih sempat menyedut udara Allah.. tahun ni usia sudah melangkah ke usia tua setahun. Dah tua aku ni dah boleh kawen dah. Hikhikhik.. gatalnyee..


Aku di sini sendirian. Aku dah takda kawan2 lepak dulu.. Aku rindu kan diorang., Ntah bila dapat jumpa lagi aku pun tak tau.. 


Sahabat jangan kau lupakan aku kerana aku tak pernah melupakan
korang. Korang sentiasa ada dalam kepala dan hati aku walapon aku ni katak bawah tempurung(xaktif fb n call, mesej). Nama dan wajah korang 
semua tersemat dalam memori otak unlimited aku. Suatu hari nanti kita semua pasti akan bersua kembali sahabat2 ku.


Ni waktu kerja aku update blog. Aku sibuk sangat sampai memang tak sempat nak buka atau baca blog.. Jadi masa kureng call berdering better aku hupdate blog. Kiki.. Waktu kerja aku tak pernah luang seperti budak2 governt..Hotel kan mana ada diam. Ada jep guest nak call mintak itu ini. Kita jumpa
lagi di lain lembaran. With love,
Nanazuki Mmmuah mmuah! gituuuu.;.

Khamis, 26 Disember 2013

Mencari Duit Raya


Hohoho sahabat sekalian! Bahagia sekali gue nih. Hahahaha.. dapat duit raya. Tapi hasil kerja sendiri. Bukan dapat free hokayy..
Cuti semester yang lepas, aku dengan rajin dan nekad telah membuat satu kerja iaitu partime di sebuah pasaraya yang terkenal tapi aku kena rahsiakan namanya.. hehehe.. polisi syarikat..


Setelah dua hari aku cuti sem, aku dengan berani terus ke pasaraya tersebut dan bertanyakan pekerja di situ. Aku cakapla yang aku nak jumpa supervisor. Agak kerek aku disitu. Hehe.. lepas tu, aku masuk jumpa supervisor. Aku cakap nak kerja situ. Ada jawatan kosong tak. Kerek bukan?


Lantaklah. Kakak tu cakap ada. Dia terus menyuruh aku mengisi borang dan menandatangani perjanjian, polisi dan syarat2 kerja. Dan waktu tu jugak aku terus diinterview. Wah! Tak sangka sesenang ni kerja aku. 


Kak yana Tanya bila aku boleh start kerja. Aku cakapla secepat mungkin. Dia suruh aku datang kerja 2 julai. Beresss…
Tepat 2 julai, zappp! Aku muncul berpakaian kemas t-shirt putih, tudung putih dan seluar jeans hitam dan bersneakers. Agak kacak juga aku ketika itu.


Selepas diajar cara punch card, aku turun ke department aku iaitu LADIES kauuuu.. hahah.. aku diberi jawatan sales assistant kat department pakaian wanita. Mula2 kerja, aku memang takda kerja.
Hari kedua kerja, aku start menyusun, mengasing dan melipat seluar jeans. Selepas diajar oleh Kak Yah, fuh, aku dah terror. Ilmu tu mencukupi.. seluar2 yang dilipat aku tuh kene puji ngan kak yah dan puan bos! Hhhahaha.. 


Tak sia sia weh aku sentiasa melipat baju di rumah sebab boleh aplikasikan di tempat kerja. Dan begitulah kerja2 aku setiap hari. Mula2 kerja, aku takda kawan langsung. Sehinggalah aku berkenalan dengan Eza. Dia ni baru 19 tahun, tapi kami jadi geng. Dia tak panggil aku akak oke. Tua sangatla akak2 ni.


Kami rilek2 jep. Lepas tu kami kenal ngan kak ti, wani dan Am. Tapi Am tak lama kat situ. Aku sempat kenal budak neh 5 hari jep. Dia berhenti sebab nak sambung study kat Mesir. Bakal peguam adik aku sorang nih.


….akan bersambung

Akhirnya Kehidupan Pelajar.

Tajuk macam sedih. Ya memang menyedihkan pun. 
Ini tahun terakhir aku bergelar pelajar. Pelajar yang bakal menamatkan perjalanan hidupnya sebagai seorang pelajar UUM. 


Aku masih ingat lagi waktu mula mula menjejakkan kaki ke sini. Aku sangat noob.
Aku innocent dan tak tahu apa-apa. Tapi alhamdulillah sekarang tahap noob aku dah kurang. 
Tapi masih ada la sikit. Hehe..


Ni minggu exam aku. Aku belum start dengan paper lagi. Masih menunggu. 29 disember ni paper aku.
 Dua paper. Mandarin 3 dan jugak paper seminar. 
Aku lelah sebenarnya ni sebab aku tak tau nak fokus 
pada paper mana.

Mandarin paper target aku. Tapi aku rasa susah pulak. Masih banyak words yang aku tak boleh ingat. 
Adakah disebabkan faktor umur aku yang dah tahap boleh menikah membuatkan
aku payah nak menghapal atau sebab apa?


29 disember tu jugak besday aku. jadi malam sebelum besday aku, aku tak dapat nak berjimba sakan dengan kawan kawan sekalian. Maafkan daku.


oke berbalik pada tajuk asal. Ini tahun terakhir aku, peperiksaan terakhir aku dan juga semester 
terakhir aku di sini. Sayangnya nak tinggal tempat yang dah 3 tahun aku berada ni. Sobbss.. 
Drama queen terpaksa dipaparkan. 


Tapi betol lah. Itu yang aku rasa. Macam macam benda, tragedi, hal, perkara, aktiviti yang berlaku sepanjang 3 tahun setengah aku di Sintok. Ada suka, Ada duka, ada sedih, kecewa, gembira, marah dan pelbagai perasaan yang manusia lain rasa.


Disini aku belajar berdikari. Tanpa pengawasan orang tua. Tanpa sesiapa. Maklum saja aku kan tuan puteri.
 Kalau aku kat rumah mana boleh keluar sewenangnya. 
Semua benda umi aku yang buat.
 Umi aku yang teman. 


Tapi dekat sini takda sapa oke. Eh ada la jugak. Hehe.. Aku kena buat semua kerja. Sendiri. Macam bodoh sangat pulak aku ni kan? 
Tak da la bodoh mana weh. Tapi aku memang ank manja yang tak reti apa apa. 


Mujurla aku masuk u, kalau tak sampai sekarng aku membod0h tak reti apa apa. Hah, kay sini jugak
aku belajar keluar, berjimba bak kata anak muda sekarang.
 Tapi bukan la bersosial macam setan hokay.
 Keluar malam tu biasalah kat sini. 


Dulu mana pernah keluar malam. Gila nak mampos aku buat macam tu kat rumah. Tapi dekat sini kemain. Keluar siang balik pagi pun pernah. Tapi sebab sesat la. HAHAHA..


Lepas paper terkhir aku pada 10.1.2014, aku akan meninggalkan Sintok. 
Aku takkan datang lagi lepas cuti sem ni. 
sobbbss.. 
Sedihnya aku. 
Tak ada lagi kehidupan pelajar aku.
 Tido lewat malam kadang kadang pagi,
 bangun saat matahari dah tenggelam balik, enjoy layan movie sampai tak tido, lepak sana sini.
 Tak ada dah semua tuh. 


Aku akan meninggalkan semua kehidupan pelajar aku di sini. Tahun depan aku dah start praktikal. Aku dah kena ubah hidup aku.


Kena belajar bangun pagi, kena tahan stress, kena kawan dengan semua orang, dan macam macam lagi. 
Aku dah kena persiapkan mental dan 
fizikal aku untuk menjadi seorang intern yang bagus dan jugak bakal graduan yang boleh dijual. Bukan jual macam kambing. Kebolehpasaran gituuu. 


Tapi aku pun tak tahu samada aku layak atau tak. Takut. Tapi kena jugak.


Sama la macam kena inject zaman sekolah dulu. Takut. Siap lari nyorok lagi. Esoknya misi tu datang balik nak inject aku.
 Bodoh gila aku dulu. Wakakaka.


Hurmm.. aku harap sangat peperiksaan terakhir aku ni boleh dapat cemerlang sikit. Tapi study pun malas ni. Nak cemerlang.
 Harapan aku sama la macam budak budak cite
 omputih tu.
 Yang letak stokin pastu harap santa claus datang dengan rusa malam malam
letak hadiah dalam stoking.


Usaha takda, tawakal saja. Mana boleh bro!


Eh melalut sampai ke santa clause pulak. Kembali ke jalan asal. Aku pasti akan rindukan tempat ni. Aku pasti rindu kehidupan ni. Aku pasti rindu nak pergi kelas. Dulu monteng selalu. Bila dah nak habis baru rasa rindu. Manusia memang macam ni.



first time dinner course aku join. Tahun akhir. Selalu tak pernah join.    




part time job yang selalu jugak aku join. Dapatlah fulus sikit. Lumayan jugakla.


BBQ event dengan budak budak BHM aku. Mesti rindu kat dorang nanti.


percubaan pertama aku naik benda ni. Tah apa namanya aku tak tau. Lenguh jugak kayuh menatang ni. Dekat Tasik Mas. lepasni dah tak merasa Tasik ni.

berposing bersama lect lect aku dan kawan2 yang spoting.


lepas presentation seminar. Kami semua macam calon calon ahli politik tanah air. Opps!


Banyak lagi event event dan benda benda yang tak mampu aku ceritakan. terlalu banyak. 
Semua nya akan tersemat kemas dalam memori unlimited kepala hotak aku ni. 


Aku tunggu nak print file sebenarnya ni tapi budak yang print tu tak muncul muncul.
Dah siap aku update satu blog. Tak muncul lagi. Eh kau ni nak kerja ke taknak? Kang aku print sendiri kang. 


Oke, aku nak balik. Pinjam latop kat lab je pun. Laptop aku tu dah mati pucuk. Tak dapat wifi. Boleh berseronok tapi tak mampu memuaskan tuan. Eh! Bodoh ayat aku. 
Banyak sangat membaca novel dewasa. 


Jumpa lagi blog. Mungkin tahun depan masa aku dah praktikal. BYE!

Khamis, 12 September 2013

Renungan Hidup


Aku takut mati.
Aku belum sedia..
Aku masih punya banyak khilaf, amal ibadah aku belum cukup.
aku belum membahagiakan orang tuaku.
Aku belum membantu adik adik aku.
Aku belum bahagiakan orang2 yang aku sayang.


Aku takut.
Aku takut sakit. Aku tak mahu sakit.
Aku mahu sihat.
Sihat seperti biasa.
Tapi apabila sihat, aku jadi lalai.


Apabila aku sakit, aku ingat Dia.
Khilafkah aku?
Tak bersyukurkah aku?
Ingat Dia hanya ketika sakit?


Manusia, jangan kau lalai.
Jangan kau hanya ingat Dia pabila kau sakit.
Kau lupa dia bila kau senang.
Manusia, sentiasa ingat Dia.
Hanya Dia.


Dia yang mendengar ketika kau susah.
Dia yang ada ketika kau senang.
Hanya Dia.

Allahuakbar!