Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/07/tutorial-memasang-iklan-nuffnang-dengan.html#ixzz1isBYJbNd http://www.nuffnang.com.my/help/find-ticket ).

Jumaat, 20 Julai 2012

setan dipenjara sebulan

Assalamualaikum ...

dah lama sangat dah aku xmenulis .. xberkesempatan dan juga mengalami kekangan internet membuatkan blog aku sepi tanpa entry baru .. hehe..

sempena ramadhan yang bakal tiba pada esok hari , aku disini nak ucapkan selamat menyambut ramadhan kepada semua semua warga muslim yang sudah sah berpuasa.. eh, macam pelik je? tak kot... betol laa kan.. hahaha...

ni sem kedua aku berpuasa di perantauan bersama teman2 seperjuangan aku yang lain... pertama kalinya pada semester 1 iaitu setahun yng lepas.. 

tiada apa yang syok pon berpuasa jauh dari family nie.. pertamanya, xdapat menyediakan sendiri juadah berbuka , kedua , makanan yang dijual aku rasa , xberapa nak sedap , sekadar syarat mengisi perut saje laa..

sempena bulan ramadhan yang bakal menjelma ni , seboleh2 nya kita berubahlah.. berubah ke arah kebaikan .. aku juga punya niat untuk berubah ke arah yang lebih baik .. aku sangat berharap yang aku dapat menempuhi segala dugaan dan halangan dengan hati yang cekal dan tabah ...

oke lah , bulan puasa adalah bulan kita 'tahan'.. tahan ape ? bukan setakat tahan makan minum saje , tapi kita jugak kena tahan nafsu.. whoa! nafsu ape? hahahaha... nafsu pompuan kan banyak , ade sembilan, jadi pikir2 kan lah.. hahhaha...

aku cakap ni pon berdasarkan diri sendiri.. aku sendiri pon sukar menahan nafsu beli dan belah ni... terutama bab2 makan...pakaian.. aku akan cuba lah menahan semua benda2 ni.. nak2 kalau wujud pulak bazar ramadhan keliling kita ni ,memang sakan dan xingat dunia lah kau membeli makanan ye.. macam perut kau tuh tangki air kat belakang asrama aku tu kan? pastu mula laa xhabis makan, buang...kat situ dah membazir..membazirkan amalan setan!... walapon setan tuh dah dipenjara , tapi kita masih lagi kan terikut2 dengan sifat benda tuh.. aku cakap berdasarkan pengalaman sendiri..


lagi satu , nafsu makan sebelum berbuka adalah sangat tinggi seperti pertandingan makan2 , mulala beli makanan xingat dunia dan makan banyak2 , pastu terlebih full dan akhirnya perut menjadi senak dan ketat dengan makanan ,... dan... mulalah malas nak gerak.. mula malas nak pergi terawih...hahahah...cakap berdasarkan pengalaman lagih..buruk betol perangai aku kan?


tu lah aku cakap aku nak berubah.. xnak membazir lagi dan xnak makan macam setan lagih....bila dah masuk bulan puase ni ,masing2 sibuk nak pergi hantar kain nak suroh buat baju kan? aku jugak laa yang rilex lagi.. kain pon xbeli lagi.. hahhaha... ntahla, bile dah besar ni, mood nak raya tuh dah macam berkurangan... xmacam zaman sebelum baligh dulu lagi dah..


kalau dulu lah, seingat aku , excited gile nak beraya.. baju pon nak vogue2 konon2 nak menangla baju paling cantik la di hari raya nanti , pastu pagi2 raya sibuk nak salam, bukan ape, nak duit raya jep , pastu mula la travel satu kampung beraya kat umah orang semata2 nak kutip duit raya ... common things  la kan budak2 semua macam tu, termasuk aku.. hahahah....dekat2 magrib baru reti jejak kaki balik ke rumah... macam sakai lah aku.. gile xcool langsung..


tapi bile dah besar ni pon masalah jugak.. masalah xnak kuar rumah langsung.. nak buat macam mane , siaran kat tv tuh macam2 cerita ade.. nak tinggal sayang , jadi mengadaplah tb tuh macam setahun xjumpe tv.. masalah jugak ni.. sepatutnya time raya macam ni la kite keluar ziarah menziarahi sanak saudara yang bertahun2 xjumpe tuh.. kadang2 sampai xkenal sepupu sendiri.. nak buat macam mane, xpernah jumpe.. tau2 dah besar budak tuhh.. 


harapnya raya nanti dapat mengeratkan kembali silaturrahim sesama sanak saudara kite.. jangan memerap jep kat umah (pesanan kepada diri sendiri)


persiapan untuk bersahur , hihi,, xde ape pon.. sekadar megy pama kepunyaan kawan aku je yang ade.. aku rase aku xbersahur pon.. buruk perangai aku.. aku xboleh nak ubah sikap yang satu ni.. dah bertahun aku cuba , tapi xboleh... aku ni , kalau bulan puasa, sekali je aku bersahur, iaitu hari permulaan nak puasa tu jela.. tu pon sebab kena terajang ngan umi aku dulu lah baru aku reti bangun.. kalau tak,, xde nye derr aku nak bangun..


xselera betol la aku nak makan time tuh.. yela, kita dah tido kan, jadi bangun2, makan.. lain la kalau aku belom tido malam tuh... aku tau sunat bersahur ni , tapi xtau kenapa aku xnak dan malas gile nak bangun.. kadang2 terfikir jugakla, nanti bile dah kawen .. laki aku konpem nye nak bersahur... aku pulak malas nak mam, macam mane ekk ? mesti gaduh besar.. ahhh! ni yang xmau kawen ni... lecehlaa....


dah xde ape rase nya nak dibebelkan ni.. cukupla setakat ni je membebell.. kena tahan nafsu bebel weyh! hahahahha...


ahlan wassalam.. selamat menyambut ramadhan al-mubarak... semoga kalian semua dirahmati..puase penuh ye , jangan cube nak ponteng ye terutama kaum lelaki tuu.. perempuan, lain cerita lah sebab kami ni dapat lampu hijau.. hehe.. bagi adik2 yang start nak belajar puase tuh, teruskan niat anda.. dan tahniah jugakla ye..


selamat menyambut ramadhan semua..


papai...


   

 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan