Sumber : http://www.firdauskasim.com/2011/07/tutorial-memasang-iklan-nuffnang-dengan.html#ixzz1isBYJbNd http://www.nuffnang.com.my/help/find-ticket ).

Sabtu, 30 Mac 2013

Gangguan Ketika Study

tajuk bikin seram je. dah macam ada gangguan halus pulak. tapi memang haluss pun kataku. aku nak habaq mai cerita aku dan pelajaran yang memang dari dulu tak pernah nak kamceng.

Aku ni dikategorikan org bertuah jugak. Nak taw sebab ape? Aku pemalas tahap gila babi , babi pun tak malas macam aku, tapi dapat msuk u . rezeki berpihak kat aku . Alhamdulillah . Tapi nk teruskan pengajian tuh ibarat aku menyeret batu caves kat belakang.. Malas dowww . Terutama bab study . 

Sumpah aku cakap aku bukan jenis ulat buku mahupon minah skema yang doploh pat jam dgn buku . Aku nk  jejak library pon payah . setahun skali jejak tu pon gara2 terpaksa cari bahan sbb lect suruh. Mahap la ye jalan masuk library pon orang tolong tunjukkan . pakej sesat lagi di library tempat aku belajar ni .

Tapi satu perangai tak boleh blahh aku. Aku exam bukan setakat nak lulus tapi aku nak cemerlang. Phuuiii! Pemalas gile tapi nak result gempak. Pale hotakk kan aku? Dahlah dalam kelas xpernah amik tahu lect mengajar , siap berfun fair dalam kelas . makan tido memang kerja aku . Ah lantak la.. aku memang mcm tuh. Mungkin sbb selalu diugut mak ayh aku yg nak result aku 3 keatas. Dorang tak tahu anak dorang ni pemalas gile.

Dah bile aku rajin nak stady, time pintu hati terbuka, time dapat hidayah dan petunjuk , banyak pulak gangguan tuh. Kadang2 takde gangguan pon tapi aku saje2 buat konon2 aku sibuk . gile kan? Ni la antara penyumbang terbesar kegagalan aku nak study :

1.      Tibe2 time tu jugak la aku belek kuku. Nak buat manicure kuku plak dah time tuh..habis la mase aku berejam2 maen kuku. Cisss…
2.      Nak belek muka la.. kot2 ade jerawat .picit dulu sebijik dua. Pastu mula merah2 kulit. Nyesal, dah xgune.. padan muka aku berparut.
3.      Nak cabut bulu hidung plak. Ni aku tipu jep. Mana penah aku buat keje keji ni. Sakit dowww
4.      Tibe2 kawan ajak makan. aku jenis pantang makan ni. Pantang org ajak.. dahtuh lepas makan xreti nak balik. Lepak2 lelame kat bilik kawan aku sampai dorng pon da naek menyampah agaknye baru aku reti balik.
5.      Dengar lagu. Dah laptop depan mata, nset pon kat depan mulut. Dok tekan benda alah ni jep la.. bukan setakat dengar , nak tengok video pulak. tiba tiba masa ni la idea nak tulis blog mencurah bagai minyak tumpah di pesisiran pantai. masa ni jugak nak google artis la, hape laa. Tahu tak waktu tu waktu study? Telepas macam tu jepp..
6.      Ngantok . ni setan. Setan betol la kau setan. Sakan dok celakkan mata aku yang sememangnya suka pakai celak ni . Macam mana aku nak study. Baru bukak satu slide, menguap 5,6 kali bagai dua hari tak tido. Kadang2 rasa nak gunting jep bulu mata kasi botak biar setan xleh gayut. Tapi setan kan sentiasa ade cara tersendiri.. setanla kauuu.. nyah kauuu.. nyahhh..

 Tapi kan , kadang2 aku pernah terfikir kalau la pil kuda tak haram , dah lame aku amek weh taknak bagi ngantok bile nak study . hahahahha .. jangan tiru aksi ini . aku jugak tidak terkecuali .

Ini la antara penyumbang terbesar kegagalan aku nak study.. aku tau orang lain pon mesti macam aku kan? Malas kan nak belek buku. Tapi aku rasa takde la macam aku.. aku ni pemalas tahap kronik.. 

takde sapa pon boleh memotivasikan aku untuk belajar… percayalahhh.. kecuali aku sendiri yang nak study. Lagi satu ,aku kalah pada persaingan.. maksud aku , aku xleh tengok orang rajin study depan aku.. naik angin.. konon2 semangat tapi 2 minit jep la.. lepas tuh kembali ke jalan yang salah lagi. Hahahah..

ni la keadaan meja bila study, makan dan bermain diaplikasikan bersama. meja begitu berselerak. *sigh



p/s:  nothing can change you no matter how hard they try . only you can change yourself..

Ayat selalu xnak kalah!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan